Kepta skumbrė – pirmas receptas iš naujos virtuvės

Va jau treti metai įpusėjo, kai aš vienas kalbuosi su tariamais skaitytojais. Nesu tikras ar kas mane skaito. Gal aš čia veltui tarškinu klavišais: labai nedaug feedbacko sulaukiu iš Jūsų, nors, spėju, Jūs apie mane žinote beveik viską. Visos mano nuodėmės ir trūkumai Jums kaip ant delno. Visas grafomaniškas bejėgiškumas ir kulinarinis profanizmas. Ir jei kartais sulaukiu kokio komentaro ar pastabos, labai džiaugiuosi, nes tada išdidžiai niuktelnu sau ir manausi esąs gal ir ne labai vykęs, bet pakenčiamas virtuvės mėgėjų lygos atstovas.

Besikraustant į naują landynę, nelaimei išdaužiau beveik visas taures. Ir dabar belieka gurkšnoti vieno salyklo viskį iš marsalos stiklinės ir svarstyti, ką čia dabar tokio pagaminus…

Labiausiai mėgstu žuvį, ir nors, esu labai nuskriaustas, gyvendamas Vilniuje be jokios galimybės kasdien valgyti ją šviežią, visgi radau išeitį. Bet tik šiam kartui. Jūsų dėmėsiui – jos didenybė šaldyta skumbrė! Ta-daaam!

Šalia poros skumbrių dar matote:

  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos;
  • pipirų;
  • moliūgo, bulvių, pastarnoko ir raudonėlių – garnyrui.
Ką aš darau: visų pirma išskrodžiu skumbres, nuplaunu ir nupjaunu filė nuo stuburo. Dedu filė odele į viršų ant folija išklotos skardos ir aptepu aliejaus, druskos ir grūstų pipirų mišiniu.
Įkaitinu orkaitės grilį iki 250ﹾC ir dedu 5 minutėms žuvį ant viršutinės orkaitės lentynos. Jei grilio nėra orkaitėje, galima tai daryti virš žarijų, aha, bus dar geriau. Po 5 minučių, skumbrę ištraukiu, apverčiu ir aptepu tuo pačiu mišiniu pusę be odos.
Grąžinu kepti po griliu dar 10 minučių. O dar prieš kepant žuvį, orkaitėje išsikepu bulvių, o ketaus keptuvėje, ant labai lengvos ugnies, pastarnoko ir moliūgo su trupučiu alyvuogių aliejaus su raudonėliu.
Pašlakstau žuvį citrinos sultimis. Mmmm, iš vienos pusės, skumbrė labai riebi ir naudinga žuvis, turinti medžiagų, reikalingų mūsų smegenų vystymuisi. Iš kitos, kai kas sako, kad skumbrė kaupia gyvsidabrį. Bet aš Jums išduosiu dar vieną paslaptį: gyvsidabris pavojingas tik įkvėpus jo garų, tad drąsiai galite valgyti… skumbres, ne termometrus, aišku. Bet, užtikrinu, nenumirsite ir suvalgę termometro turinį.
Skanaus, valgykite daug žuvies ir nebūkite pikti.

16 atsakymai

  1. SUPER! Vadinasi tikrai verta nusipirkt šaldytos skumbrės. Vis turguje užmatau, bet taip ir nedrįstu įsigyt.

  2. Receptas geras, kaip ir visi kiti šitam bloge, beje. Mano, kaip nuolatinės bandytojos, kuklia nuomone, jis yra geriausias po to, kai gerasis Vilpišauskas paniro į liaudies paveldo gelmes. O jei įrašau būtų dažnesni, apskritai būtų gėris ir grožis. Ačiū

  3. puikus receptas, kaip, beje, ir kiti šitam bloge. Apskritai, mano subjektyvia bandytojiška nuomone, čia antras geriausias projektas po giedriaus_v, kuris, deja, nuskendo tradicijų gelmėse su visais realistiniais receptais

  4. skaito skaito 🙂 gal kada kokį receptėlį užkandos prie alaus. 🙂

  5. Skaito skaito, bando gaminti ir netgi kažkas skaitęs sakė, kad galėtų tau virėjo darbą pasiūlyti, už 2 t.:)
    Gal kokią nors įdomią sriubą tokiam šaltam metui galėtum pasiūlyti?

  6. Cha, aš tai skaitau reguliariai, kai užknisa visas www: va, sakau, pažiūrėsiu, ką čia šmaikštaus Igelis parašė. Sorry, bet skaitau ne dėl receptų, o dėl linksmo jų gaminimo nuotykių aprašymo (aišku, kartais kokią įdėją ir pasigaunu…). Ir žavi mane ne tie (atleiskit) bobiški “o kiek ir kokių šaukštelių to ar to dėti“, o paprastas vyriškas “padchodas“. O šitoje skumbrėje man labiausiai patiko “Ta-daaam“, nes mes namie tokį jaustuką/ištiktuką irgi naudojam kai reikia suteikti kokiam netikėtam išsišokimui iškilmingumo. Manau, nereikia čia visiems aiškinti, iš kur šitas žodelis atsiradęs…:)

  7. sakot feedbacko mažai? Nu va, prašom 🙂

    Išbandžiau, likau sužavėta! Dabar iki išprotėjimo ieškau šviežios skumbrės, nors gyvenu žvejų krašte – gaunu tik šaldytos.

    Receptas paprastas visiškai, bet skonis fantastiškas 🙂

    tik man 10 min. apvertus nereikėjo, būtų likę degėsiukai 🙂 bet 5 min ant odelės – toooobulas traškumas, mmmm

  8. 🙂 Na štai, dar viena skaitytoja 🙂 Nežinau kokią žuvį aš sugebėjau nusipirkti ( ne parduotuvėje) bet vizualiai labai labai labai panaši į skumprę, tik žyyyyyymiai didesnė ( skumbrių tokių nebūna, nors esu gyvenime prekiavusi šv.žrukyta žuvimi, ten pavarydavom po 900 -1050 gr. skumbrytes) Tai va. Pardavėjas sakė, kad ši žuvytė orkaitėje kepta skanesnė nei skumbrė) – bandysiu. Nes iki šiol skumbres kepdavau ant grilio, superinis variantas. Šiandien grilio nebus…tad ieškodama kokių receptukų ir užsukau į šį puslapėlį 🙂 Ačiū bandysim paprastai, be pribambasų 🙂

  9. Ai, tiesa, visai neblogai ir tas Viskis 🙂 🙂 🙂

  10. juhuuu..radau ko ieskojau!!!!!!!!!!!!!!…pritempe vyras skumbres is juros, tai jau primarinavau, dar va kepsiu sita va reikala ir dar kazka reik sugalvot..hmmm aiu uz receptuka-zinau kad bus biesiskai skanu (y)

  11. Tiesiog geras straipsnis,daugiau tokiu,sekmes

  12. Neblogai. Tik del gerimo abejociau. Geriausiai tinka prie sios zuvytes Sauvignon Blanc is Naujosios zelandijos, kuriame gerai jauciami agrastai. Sviezia zuvyte super. VYNAS IR ZUVIS – SVENTAS reikalas.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: