Klasikinės samosos

Gyvenimas taip ir ritasi žemyn į pakalnę, o vėliau, žiūrėk, vėl kyla aukštyn. Ir taip tęsiasi, tas permanentinis nepastovumas, tas dieviškojo oscilografo outputas – jis negali būti kitoks – aukštyn žemyn, aukštyn žemyn, hipnotizuoja.

Ir bėga mūsų dienos it paranojiškame sapne

Šiandien gaminsime patiekalą, tiksliau užkandį, idealiai tinkantį Gavėniai: pasnikišką, sotų, nepretenzingą ir skanų. Taip, indiški patiekalai gelbėja tada, kai vengiu mėsos. Ir alkoholio. Ir lytinių santykių. Reikės:

  • 5-6 bulvių;
  • 100 g moliūgo;
  • saujos žirnių;
  • svogūno, česnako, imbiero;
  • puskilio miltų;
  • gy arba aliejaus;
  • prieskonių: asafetidos, maltos kalendros, kumino, čili, ciberžolės, cinamono ir ožragės;
  • druskos, šilto vandens.
Iš pradžių išverdame bulves ir paliekame atvėsti. Kaip virti bulves, manau, nieko mokyti nereikia. Tada ruošiame tešlą: sijotus miltus maišome su 100 g išlydyto gy arba aliejaus ir pirštų galais formuojame kažką panašaus į trupinius.
Tada po truputį pilame šilto vandens ir minkome, kol gausis elastinga tešla, kurią suvyniojame į plėvelę ir padedame šiltai, kol ruošime įdarą.
Keptuvėje su trupučiu gy kepiname visus prieskonius, išskyrus asafetidą, kol virtuvę užpildys aromatas, tada dedame smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką ir imbierą.
Po kelių minučių dedam kubeliais pjaustyto moliūgo arba, jei kas neturi – žiedinio kopūsto arba brokolio. Troškiname ant vidutinės ugnies, kad moliūgas suminkštėtų, tada beriame žirnius. Aš naudojau šaldytus, bet, be abejo, geriausia – švieži.
Patroškiname keletą minučių, beriame žiupsnį asafetidos, išjungiame viryklę, maišome šias daržoves su virtom bulvėm ir triname kočėlu į grubią košę, jokiu būdu ne piure.
Dabar kočiojame tešlą. Maždaug stalo teniso kamuoliuko dydžio gabalėlį.
 
Daliname šį blyną į 6-8 lygias dalis, ant kurių dedame maždaug po šaukštą daržovių košės.
Lenkiame kampus į viršų ir formuojame piramidę. Ar tetraedrą? Ei, geometrai, patikslinkite, nes bijau suklysti.
Ne, vaikučiai, šito dar valgyti nederėtų, tai dar ne viskas. Reikia šiuos pyragėlius iškepti dideliame kiekyje gy arba aliejaus ant stiprios ugnies iš visų pusių bent po keletą minučių. Na, spalva pasakys, kad jau gana. Va dabar – skanaus.
Skaniausios šios samosos kol karštos su mėtų ar obuolių čatniu. Bet aš jau, dovanokite, šį kartą patingėsiu ir čatnio nedarysiu, tad gerai ir su rūgščiu jogurtu.
Indijoje samosas dalina praktiškai ant kiekvieno kampo. Jos tokios pigios, kad dažnai net primoka, kad tik jas kas imtų.
Reklama

3 atsakymai

  1. Sveiki.Suprantu,kad ajurveda dabar“madinga“.Bet kam taip mandrai vadinti produktus,ir dar ne lietuviskai.Jei jau jums paprastas lydytas sviestas graziau skamba pagal ajurveda,tai ne“gy“,o ghi…O ir asafetidą pavadinus lietuviškai-dvokiančiąja ferula,daugeliui užėjusių gali dingt apetitas?
    http://www.vlkk.lt/lit/naujienos/naujiena.678.html

    • Laba diena. Visų pirma, šie receptai su ajurveda neturi nieko bendro ir į “madingumą“ nepretenduoju. Antra, Jūsų pateiktoje nuorodoje į vlkk tiklalapį pats Pupkis sprandą nusisuktų, bet kaip asafetida ferula vadinama, nerastų. Trečia, ta pati ferula, vienuose šaltiniuose vadinama dvokiančiąja , kituose – kvapiąja ar net aromatingąja, tad, gramatikos naciai tegul apsisprendžia. Ketvirta, pastabą apie lydytą sviestą priimu ir ateityje pažadu pasitaisyti. Penkta, spausdinant tekstą kompiuteryje arba rašomąja mašinėle, po kiekvieno skyrybos ženklo dedamas tarpas, turėkite omeny, kai rašysite pastabas kitiems ar man.
      O šiaip, ačiū, Jūsų nuomonė man labai svarbi.

  2. Paliubomu, pirma nuotrauka suteikia šiam receptui ypatingą žavesį. Btw, kažkada turėjai idėją blogui su senų nuotraukų įkomponavimu į šiandieninę realybę. Turiu tau dar vieną idėją, gal net įdomesnę:
    http://www.cha.lt/category/galerijos/70294-atgije-albumu-virseliai.html

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: