Varguolio plovas su abrikosais

Kaip jau ir užtrukau su naujais receptais. Viskas dėl nesibaigiančių studijų. Ką tik pabaigiau vieną kulinarijos kursą Harvarde, dabar pradėjau maisto chemijos kursą Makgilo universitete. Pertraukose tarp chemijos uždavinių stengiuosi užkąsti. O kai pajamos labai ribotos, taupydamas nusiperku:

  • avies karką, kuri neįtikėtinai pigi;
  • puskilį morkų;
  • tris svogūnus;
  • galvą česnako;
  • porą saujų džiovintų abrikosų;
  • puskilį ar kiek daugiau ryžių;
  • druskos, stiklinę aliejaus;
  • prieskonių: kalendros sėklų, kumino, šafrano, čili.

DSCF6243

Morkas pjaustome šiaudais, svogūnus – žiedais.

DSCF6244

 

Karką kepame gerai įkaitintame aliejuje, pabarstydami druska ir kalendros sėklomis.

DSCF6245

 

Gražiai apskrudiname iš visų pusių, išimame. Riebaluose kepame morkas, išimame, kepame svogūnus, jiems suminkštėjus grąžiname morkas.

DSCF6246

 

Kiek pakepame, grąžiname karką, dedame česnako galvą, čili pipirus, užpilame šaltu vandeniu, kad apsemtų viską.

DSCF6247

 

Troškiname ant lėtos ugnies 40 minučių. Arba valandą. Arba kol karkos mėsa ims pati luptis nuo kaulo. Arba kol namiškiai ir įnamiai ims zirzti, kad nuo aromato išalko ir nebegali ilgiau laukti. Tada dedame nuplautus abrikosus ir šafraną.

DSCF6250

 

Po 5 minučių – perplautus ryžius ir kuminą.

DSCF6252

 

Dabar negalima atsitraukti nuo puodo. Sumažiname ugnį iki minimumo ir švelniai glostome ryžius šaukštu taip, kad formuotume kūgį puodo vidury. Taip darbuojamės tol, kol beveik nebelieka laisvo skysčio puode. Tada išjungiame ugnį ir sandariai uždengę puodą paliekame pusvalandžiui plovui pribręsti. Skanaujame su vienu geriausių lietuvišku alumi. Dar neblogas “Raudonųjų dobilų“.

DSCF6253

 

Silpnaregiams

DSCF6254

 

Nebrangu, kuklu ir skanu.

Reklama

6 atsakymai

  1. Turėtų būti geriau nei gerai. Šildantis patiekalas :).

  2. Sveiki,
    mėgstu skaityti jūsų receptus, nors kitų kulinarinių blogų neseku. Taigi kaip ir komplimentas – kulinarija sudominate ja nesidomintį žmogų 🙂 Sveikinu sėkmingai (juk taip?) pabaigus Harvardo kursą, ir ta proga noriu paklausti… Klausimas tai kvailokas: o ką duoda tas žaidimas su morkų ir svogūnų apkepimu, jei vėliau visa tai verda iki sutižimo (40–60 min)?
    Ir dar negaliu nutylėti nepasiūliusi mano geriausios špižinio puodo ever – atkeliamas nuo žemės, už protingą kainą ir be jokių idiotiškų lipdukų rinkimo: http://www.ikea.com/lt/lt/catalog/products/90232840/

    • Labas, ačiū už komplimentą – pataisėte mano nuotaiką. Dėl klausimo apie morkas ir svogūnus – jis anaiptol ne kvailas. Jei atvirai: aš visą gyvenimą kepdavau svogūnus ir morkas nesusimąstydamas kodėl taip darau. Na, visi kepa – ir aš kepu, tipo tradicija gal tokia. Bet štai visagalis mokslas Harvarde man suprantamai paaiškino: kepant daržoves vyksta karamelizacija ir pakeičiamas (skaityti – pagerinamas) bendras skonių fonas. O svogūnuose ir morkose – itin daug cukraus. Kodėl verdant nevyksta karamelizacija? Jai reikia apie 150 laipsnių, o net smarkiai kunkuliuojančiame skystime temperatūra nepakyla aukščiau 100 laipsnių, o štai kepant riebaluose – prašom. O už reklamą ačiū – man reikia to puodo. Tučtuojau!

  3. ačiū už labai logišką atsakymą. Tuo pačiu tapo aiškiau, kodėl dilgėlių sriuba, į puodą pilant svogūnus ir morkas pakepintas atskirai, taip paskanėja 🙂 nes šiaip esu tinginė ir cackintis be reikalo nemėgstu. Pvz., prie tobulų patiekalų (laiko ir skonio sąnaudų prasme) – salotos iš gražgarstės, šilauogių, mocarelos ir balzamiko 🙂 Belieka visam tam uždirbt…
    Ir džiuogiuos, kad griebėt puodą. Nekenčiu lipdukų. Ir išorė gerai plaunas, apie troškinimą viduje nekalbu 🙂 Po metų ir keptuvę įsigysiu, kiek gi tą tefloną galima valgyyyt… Tęsiant komplimentų temą, į google rašant „igelio“ siūloma rinktis „igelio kulinarinis“ bei „enrique iglesias“ ir „gabriel iglesias“, – ar bent kiek sąla širdelė..? 🙂

    • Jei atvirai, neieškojau savęs google. Ne, širdelė nesąla, nes tų žmonių nepažįstu. Bet aš įnirtingai googlinu apie advokatus ir bernardinams rašančius žmones.

  4. Labai skaniai atrodo, ypač toje nuotraukoje su aviečių alumi 😀 mėginsiu ir aš paragauti su alumi 😉

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: